Kirja julkaistiin lokakuun 2010 lopussa

Kirja julkaistiin lokakuun 2010 lopussa
Toinen korjattu painos loppu!

söndag 24 oktober 2010

Mahtava vieraslista luvassa

Näillä näkymin kirjan julkaisemisjuhlaan on tulossa mahtava joukko aiheesta kiinnostuneita. Tiedustelupäällikkö Aladár Paasosen edesmenneen tyttären Ainon ystäviä niin Suomesta kuin Yhdysvalloista, Risto Heino, viimeinen FRA:n stellisti elossa Tukholmasta, Juha "Jussi" Pusan tyttärentytär Lena, jonka Pirkko-äidin päiväkirjasta otteita kirjassani, Suden suvun edustaja ja isoisänsä tarinaa tutkinut Maarit Riikonen Espoosta, analyytikko Kalevi Loimarannan tytär ja leski - Loimaranta avasi amerikkalaisten STRIP-koodin, josta oli Suomelle sittemmin paljon hyötyä - joitakin mainitakseni. Myös historiantutkijat Carl Fredrik Geust, Lauri Lehtonen ja
Ohto Manninen ovat alustavasti ilmoittautuneet.

Matti E. Mäkelän tytär Eila Rautioaho yrittää päästä tilaisuuteen, ja kertoo muistoistaan näin:

"Laiva meni Närpiöstä Härnösandiin ja muistan jotain tästä matkasta ja siitä olen kertonut netissä, omalla nimellä: Operaatio STELLA POLARIS.

Joulun alla meille järjestyi majoitus Tukholman lähistöllä ja silloin loppui karanteeni. Se olikin tarpeen koska meillä oli hinkuyskä oppikoulun voimistelusalissa. Seuraavana kesänä, 1945 saimme oman asunnon Bromman Riksbyssä ja siellä asuttiin kunnes muutimme, vähitellen kaikki, Suomeen.

En tiedä millä nimellä isä oli FRAssa, mutta häntä kutsuttiin Backis-nimellä, ruotsin kansalaisuutta hän ei halunnut eikä saanut. Me pidimme tiiviisti yhteyttä Suomeen, alussa siten että isä lähetti kortteja tikkukirjaimin ja allekirjoituksena EGI, joka on pienen perhepiirin tuntema lempinimeni. Vähitellen meillä kävi sukulaisia ja tuttavia, mm prof Jaarli Jauhiainen, äidin serkku ja tämä kertoi että 1949 voi matkustaa Suomeen joutumatta vankilaan ja tästä alkoi meidän kesänvietto sukutilalla Kuopiossa. Meidän pihapiirissä Brommassa asui myös Ahti Korkeamäki perheineen ja hekin pitivät yhteyttä Suomeen. Perheestä on elossa vain Esa. Ahti kulki nimellä Vokki."

Eilan tarinan voi lukea täältä.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar