Kirja julkaistiin lokakuun 2010 lopussa

Kirja julkaistiin lokakuun 2010 lopussa
Toinen korjattu painos loppu!

söndag 17 oktober 2010

Kirjan julkistamistapahtuma 29. lokakuuta Helsingissä

Aika: 29.10.2010 klo 13.00-14.00 lehdistötapaaminen
Paikka: Bulevardi 12 (WSOY) Jalmari-Sali, Helsinki
Kustantaja: Docendo (WSOY)
Paikalla myös kirjassa haastateltuja henkilöitä kirjailijan lisäksi.

Stella Polaris oli salainen operaatio, jonka Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien edustajat suunnittelivat toisen maailmansodan aikana. Kaikki Suomen radiotiedustelijat perheineen sekä kuunteluvälineistö, salaiset arkistot sekä salauskoodit kuljetettiin Ruotsiin syyskuussa 1944, kun aseleposopimus Neuvostoliiton kanssa oli tehty Saksan nenän alla ja Suomessa pelättiin Neuvostoliiton miehitystä.


Johanna Parikka Altenstedt kertoo kirjansa taustoista:

”Tähän mennessä Stella Polariksesta on kirjoiteltu jonkin verran sekä Suomessa että Ruotsissa, mutta molempien maiden versioita ei ole tarkasteltu rinnakkain ennen kuin nyt. Operaatio pompahti esiin jo 1940-luvulla Suomen eduskunnan kyselyjen ja punaisen Valpon tutkintojen takia. Ruotsissa hallitus kielsi tietäneensä asiasta mitään, ja periaatteessa väitettiin koko operaation olleen enemmän tai vähemmän freelancereiden tekele. Salaiset arkistot poltettiin ruotsalaislähteiden mukaan jo 1940-luvun lopussa, mutta ne ponnahtivat julkisuuteen 1960-luvulla noottikriisin aikana sekä 1970-luvulla. Ja taas väitettiin, että ne on juuri poltettu.”

”Tulijoita Ruotsiin oli satoja. Suomalaisten tarkoitus oli jatkaa salakuuntelua Ruotsista käsin, mutta se kiellettiin heti pakolaisten saavuttua Härnösandiin ja Gävleen. Sen sijaan Ruotsin radiotiedustelu palkkasi parisenkymmentä suomalaista ja kourallisen virolaisiakin toimintaansa. Näin osa perheistä jäikin Ruotsiin salaisten nimien ja Ruotsin kansalaisuuden turvin. Suurin osa stellisteistä palasi kuitenkin Suomeen – monet heistä joutuivat sittemmin tutkimusvankeuteen mm. Sörnäisiin.”

”Kirjassani olen ensimmäistä kertaa yhdistänyt Ruotsin ja Suomen versioita Stella Polariksesta ja löytänyt vahvistuksen sille, että operaatio tunnettiin hyvin jo etukäteen sekä Ruotsissa että Suomessa ministeritasolla ja puolustusvoimien korkeimman johdon taholla. Olen myös tarkastellut operaatiota diplomatian kannalta ja peilannut sitä ulkoministeriön ja Ruotsin UD:n yhteyksiin - radiotiedustelu kun ei ollut yksinomaan sotilaallista toimintaa, vaan loi pitkälti puitteet myös neuvotteluille ja diplomatialle.”

”Autenttisten haastateltujen ja kirjallisten lähteiden kautta on valjennut radiotiedustelijoiden monisäikeinen todellisuus. Kirjassa on haastateltu elossa olevia perheenjäseniä, joiden sota ei oikeastaan koskaan loppunut. Eikö kutsuja suurlähetystön juhliin tai mitaleita heille ole myönnetty. Silti hekin luopuivat isänmaastaan, äidinkielestään ja katkaisivat usein suhteet moniin rakkaisiin. Moni sai palkkioksi häpeän: Suomessa heitä pidettiin jopa maanpettureina. Eikä kukaan tai kertoa siitä, miten asiat olivat, ennen kuin nyt.”

”Ruotsin radiotiedustelijat auttoivat Suomea, mutta myös muita maita ahkerammin, kuin koskaan on haluttu myöntää. Esimerkiksi Öölannissa suomalaisvaimoja ja lapsia piiloteltiin aivan salaisen brittikuunteluaseman tuntumassa. Lisäksi on löytynyt todisteita siitä, että jo 1950-luvulla presidentti Urho Kekkonen tiesi ja hyväksyi suomalaisten radiotiedustelijoiden toiminnan Ruotsin palveluksessa.”

”Kirjassa on ensimmäistä kertaa koostettu Ruotsin arkistoista löytyneet nimilistat stellisteistä, jotka lähtivät Uudestakaupungista Gävleen ja Närpiöstä Härnösandiin. Mukana on myös runsaasti kuvamateriaalia.”

”Totuutta Stella Polariksesta ei varmasti ole vielä kaivettu lopullisesti esiin. Mutta operaation vaikutus ihmisiin, politiikkaan, ja jopa 1980-luvulle asti amerikkalaisen tiedustelujärjestelmän yhtenä rakennuspalikkana on kiistatonta. Tutkivalle journalistille operaatio on kultakaivos, jonka kimmellys ei ole himmentynyt yhtään niinä 18 vuotena, joina olen tätä lähihistoriamme ehkä jännittävintä tarinaa penkonut.”

Kirjailija on myös paikalla Helsingin kirjamessuilla 30.10. 2010 WSOY:n osastolla 13.30-14.00. Lehdistökappaleet ja ilmoittautuminen: Annukka Ollitervo@wsoy.fi tai

Haastattelut: Johanna Parikka Altenstedt +46-70-8213132 / jpa@altenstedt.se. Haastattelukielet: suomi, ruotsi ja englanti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar